FOTO: Svečano obilježen Dan škole

Tekst: Igor Beno

Foto: Marijana Matić, Željko Buntić, Nikolina Limov, Krešimir Dugandžić

Sportskim natjecanjima, izložbom likovnih i literarnih radova te priredbom već tradicionalno obilježen je dan naše škole. Dvodnevnu svečanost otvorila su sportska natjecanja na igralištu centralne škole u organizaciji nastavnika tjelesnog Miloša Jelčića. Snage su odmjeravali učenici predmetne nastave CŠ Višići i PŠ Domanovići. Rezultati su bili na strani centralne škole. U nogometu šesti razredi pobijedili su 7-2, sedmi su slavili s 2-0, a isti rezultat ostvarili su i osmaši. U potezanju konopa također su bili bolji Višićani.

Isti dan povjerenstvo je odabralo najbolje likovne i literarne radove i postavljena je izložba. U Povjerenstvu za odabir likovnih radova bili su nastavnici Ernesto Markota, predstavnik OŠ “Lipanjske zore” Višići, Ferenc Gratis, predstavnik OŠ “Vladimira Pavlovića” Čapljina i Mirela Falak, predstavnica Srednje škole Čapljina. Povjerenstvo za književne radove činili su Marijana Milićević, predstavnica OŠ “Lipanjske zore”, Marijana Ljubić, predstavnica OŠ “Vladimira Pavlovića” i Ivana Barišić, predstavnica Srednje škole Čapljina.

Za likovni rad redoslijed je slijedeći:

  1. mjesto: Karlo Bartulović, 6. a, PŠ Domanovići
  2. mjesto: Iva Raguž, 8. f, OŠ “Vladimira Pavlovića” Čapljina
  3. mjesto: Ljubica Lorena Bulum, 8. a, OŠ “Vladimira Pavlovića” Čapljina

 

Najbolji literarni radovi su:

  1. mjesto: Marija Kasalo, 8. a, PŠ Domanovići
  2. mjesto: Dora Falak, 6. b, OŠ “Vladimira Pavlovića”
  3. mjesto: Nikolina Limov, 7. a OŠ “Lipanjske zore” Višići

 

Središnja svečanost bila je u petak, 8. lipnja kada je održana priredba i otvorena Izložba. Priredba se već drugu godinu održava u hladovini pokraj sportskog igrališta i na njoj se predstavilo ono što su učenici pripremali tijekom godine sa svojim voditeljima. Osim učenika i djelatnika nazočili su brojni uzvanici i bivši djelatnici. U aranžiranju bine pomogao nam je bivši učenik Vlatko Bošković ove škole, a sada poznati umjetnik koji je aranžirao brojne pozornice diljem Hrvatske i BiH, te mu se ovim putem zahvaljujemo. Okupljene su na početku pozdravili ravnatelj Đure Raguž te čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić. Ravnatelj je u svom govoru istakao brojna ostvarenja i uspjehe škole u protekloj školskoj godini i naglasio koji bi zapravo trebao biti smisao i cilj škole. “Jako je važno da učenike osim nastavnih sadržaja naučimo kako dobro živjeti sa sobom i s drugima imajući na umu da je škola odgojna pa tek obrazovna ustanova. Poduprimo učenike svojim razumijevanjem i učimo ih kako zajedno “letjeti” i poučavajući ih kako da ne oprže krila. Polje života rodit će ovisno o našem trudu trnjem ili cvijećem, potrudimo se zajedničkim snagama da ubiremo samo cvijeće iz polja života”, istakao je na kraju svog govora ravnatelj. Načelnik je također pohvalio uspjehe naše škole i zaželio joj sreću i nastavak dobrih rezultata ističući također odgoj kao primarni element školovanja.

Program je bio raznolik i sastojao se od pjevačkih, plesnih, recitatorskih i glumačkih točaka. Program su vodile učenice Ivana Udženija i Nikolina Limov. Školski zbor pod ravnanjem nastavnice glazbenog Utjehe Hurdubae na početku je izveo himnu “Lijepa naša”, a poslije se predstavio pjesmama “Otkad ima ovog svijeta” i “Ah, što volim”.

Što sadrži jedno malo dijete kroz svoju recitaciju je dočarala učenica 2. razreda PŠ Čeljevo Jana Knežević koju je pripremila učiteljica Irena Knežević. Učiteljica razredne nastave u PŠ Svitava Elica Marjanović napisala je jednu lijepu pjesmu koja govori o danu naše škole. Pjesma se zove “Zora rujna”, a recitirali su je učenicoi Lana Kević i Anđelo Šutalo.

Učenici PŠ Gnjilišta – Ela Pažin, Marija Rodin, Laura Salmanić, Antea Zovko i Ilija Matić sa svojim učiteljicama Vesnom Doko i Ljubicom Kevo spremili su jedan zanimljiv i humorističan igrokaz o tome kako to izgleda kada bake idu na roditeljski sastanak. Učenica CŠ Višići Lana Jurković koju vodi učiteljica Žana Blažević izvela je recitaciju pjesme “Ljetni dan”, a Ivan Krešo, učenik učiteljice Janje Menalo iz PŠ Šuškovo, recitirao je pjesmu “Dječja prava”. Posebnu pažnju privukao je ples učenica ritmičke sekcije PŠ Bobanovo koje je pripremala učiteljica Marijana Matić uz pjesmu “Mamina lutka”. Djevojčice su imitirale pokrete lutaka i bilo je jako zanimljivo. Zanimljiv je bio i igrokaz koji su pod vodstvom učiteljice Mirjane Marinović izveli učenici 3. razreda PŠ Domanovići “Plačljivi dječak”. Radilo se o dječaku koji je svojim suzama nastojao “kupiti” sve što mu je bilo potrebno.

Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja u krasnoslovu Katarina Bošković izvela je svoju pobjedničku recitaciju “Sreća”, dok je dramska sekcija PŠ Dračevo uz pomoć učiteljica Katarine Juko i Olivere Šimović prikazala jedan zanimljiv i poučan igrokaz “Volim ljeto, ne volim ljeto”. Učenica Ivana Udženija recitirala je pjesmu “Cipele” koju je napisala učenica Nikolina Limov i kojom je predstavljala našu školu na županijskom natjecanju za više razrede, a s njom su bile i učenice Marijana Cvitanović kao pratnja na gitari i Lucija Maslać kao glumica. Učenice je pripremala nastavnica Marijana Milićević.

Posebna atrakcija bio je ponovno uspostavljeni školski bend Disconnect. Prije par godina članice tog benda Iva Ćorić i Barbara Prkačin napisale su tekst pjesme “Pogledaj, progledaj”. Knjižničar Igor Beno napravio je glazbu i vokalno-instrumentalni aranžman za tu pjesmu pa se bend ponovno okupio, ali u novom sastavu kojeg čine učenice Marija Raguž, Veronika Kuridža, Veronika Jerkić, Pamela Krndelj i Marijana Cvitanović. One su izvele pjesmu “Pogledaj, progledaj”. Na kraju zabavnog programa priredbe vidjeli smo jedan igrokaz koje su napisale učenice Nikolina Limov i Anđela Vučina pod naziom “Patnje uzornog građanina Motike Krmpotića”, a izvele su ga sa svojim kolegama iz dramske sekcije centralne škole: Mateom Mišićem, Krešimirom DugandžićemNikolom Obadom, Marinom Valjan, Antonelom Vukoja i Josipom Kneževićem. Radi se o jednom zaista komičnom igrokazu koji je izmamio velik pljesak publike, a učenici pokazali da su osim dobri glumci, također daroviti autori. Ismijali česte pojave današnjice a to su tračevi, bombastični naslovi i površne vijesti, te ljude koji na taj način žive i takve stvari čitaju.

Uslijedila je dodjela nagrada i priznanja. Nagrade su uručivali ravnatelj Đure Raguž i nastavnica hrvatskog i predsjednica Školskog odbora Marijana Milićević. Osim nagrada za likovne i kreativne radove, nagrade su dobivali i ostali učenici i djelatnici. Ilijana Ostojić iz PŠ Domanovići proglašena je učenicom generacije i ona je, osim nagrade škole, dobila nagrade od MZ Višići i od tvrtke Central osiguranje. Posebna nagrada škole bila je za Katarinu Bošković i njenu učiteljicu Mariju Doko za pobjedu na županijskom natjecanju za učenike četvrtih razreda u krasnoslovu. Umirovljeni učitelj Andrija Jovanović dobio je nagradu za dugogodišnji rad u našoj školi, a djelatnici Žana Blažević, Ksenija Brajković i Vidak Jović nagradu za 25 godina rada u školi. Djelatnici su dobili velik pljesak i ujedno im čestitamo i zahvaljujemo za rad, trud i napore oko odgoja i obrazovanja djece. Na kraju priredbe zamjenik ravnatelja naše škole Zdenko Mikulić prigodnim je riječima svečano otvorio Izložbu likovnih i literarnih radova. Uslijedio je domjenak u holu škole gdje su nazočni imali priliku razgledati Izložbu. Izložba će trajati do kraja školske godine i oni koji je nisu vidjeli, a zainteresirani su, mogu je pogledati. Zaista, može se vidjeti mnoštvo zanimljivih uradaka kojim naši učenici potvrđuju svoj talent i umijeće. Za kraj ovog članka donosimo pobjednički literarni rad i pjesmu “Živjeti u svijetu slobode” učenice Marije Kasalo, koja može biti i poruka svima nama što je to zapravo – SLOBODA …

Svijet slobode stvaram sama,

sloboda se traži duboko u nama!

Slušati najprije zvuke srca

i pustiti kroz život da slobodno kuca!

Potom da srce do uma nas vodi

i jedan glas da slobodno hodi!

Slobodu čuvamo i danas i sutra,

razmišljajući o njoj svakoga jutra!

Ništa da vam pogled ne muti,

sloboda u nama da nikad ne šuti!

Glasno i slobodno za dobro u svijetu,

ne zgazit nikog u svome letu!

Slobodni od svega što nam se nudi

prolaznik će neki da se i čudi

Zbog slobode koju u sebi nosim,

Skromno i glasno ja se ponosim!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *