Poziv za sudjelovanje u regionalnom obrazovnom projektu u okviru programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“

Pišemo Vam povodom regionalnog obrazovnog projekta „Mreže škola u zaštićenim područjima“ koji WWF i Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida realiziraju u okviru programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“. U projekt je uključen Park prirode „Hutovo blato“ i pozivamo Vas da uključite dva nastavnika Vaše škole u aktivnosti koje planiramo provesti u okviru projekta.

Rezultati istraživanja o uključivanju lokalne zajednice su pokazali da je obrazovanju u zaštićenim područjima prepoznato kao važna komponenta rada kako od strane upravljača, tako i od strane lokalne zajednice. Cilj ove aktivnosti je osnaživanje suradnje između lokalnih škola i zaštićenih područja, točnije uključivanje nastavnika u kreiranje i promoviranje obrazovnih programa zaštićenih područja, što će vremenom doprinijeti boljem razumijevanju važnosti zaštite prirode kod mladih i njihovo aktivno sudjelovanje u toj sferi. U ostvarivanju našeg cilj, a to je da zaštićena područja budu prepoznata i kao obrazovni centri, škole i njihovi iskusni nastavnici imaju dragocjenu ulogu.

Ova aktivnost obuhvaća 6 različitih područja iz regije Balkana, a to su:

 1. Park prirode „Hutovo Blato“, Bosna i Hercegovina
 2. Zaštićena područja Županije Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 3. Nacionalni park „Lovćen“, Crna Gora
 4. Nacionalni park „Skadarsko jezero“, Crna Gora
 5. Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“, Srbija
 6. Park prirode „Stara planina“, Srbija

„Mreža škola u zaštićenim područjima“ uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Obuke za osobu zaduženu za programe obrazovanja u zaštićenom području i nastavnike s teritorije općina kojima pripada zaštićeno područje. Teme koje će se obraditi tijekom obuka su iskustveno učenje u prirodi, aktivno sudjelovanje građana, razvijanje obrazovnih programa i njihova promocija i metode evaluacije programa. Na svakom treningu očekuje se prisutstvo jednog od dva odabrana nastavnika prema njihovom dogovoru.
  • Obuka obuhvaća tri treninga, svaki pojedinačni trening u trajanju od 3 dana:
   • trening bit će održan u SRP „Obedarska bara“ u Srbiji, u tjednu 07.-11. svibanj 2018.
   • trening bit će održan u parku „Škocjanska jama“ u Sloveniji u rujnu 2018.
   • trening bit će održan u zaštićenom području „Bijambare“ u Bosni i Hercegovini u listopadu 2018.
  • Uspostavljanje ili jačanje Mreže škola u 6 zaštićenih područja
  • Osmišljavanje i promocija obrazovnih programa za škole
  • Izrada priručnika za osnivanje „Mreže škola u zaštićenom području“ na osnovu iskustva uključenih zaštićenih područja.

Iskusnim predavačima će se na obukama pridružiti i predstavnici nekoliko zaštićenih područja iz regije koja niz godina provode obrazovne programe s raznovrsnim grupama.

Uloga nastavnika bi podrazumijevala sudjelovanje u organiziranim obukama, prenošenje iskustava i znanja u dosadašnjem radu u nastavi kao i suradnji s upravljačem zaštićenog područja na provođenju obrazovnog programa, zajednički rad s upravljačem zaštićenog područja na osmišljavanju novih obrazovnih programa i promoviranje programa u lokalnim školama.

Ukoliko ste zainteresirani da sudjelujete u navedenim aktivnostima, molimo Vas da odredite dva nastavnika za projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ s kojima možemo definirati sve dalje korake. Dio obuke će biti na engleskom jeziku, te je neophodno da izabrane osobe imaju razumijevanje engleskog jezika.

Projekt će trajati do lipnja 2018. i pokriva troškove smještaja i hrane tijekom obuka, putne troškove na planirane obuke, izradi i prijevod obrazovnih materijala i priručnika.

Kontakt osoba je: Jovana Dragić Mej, jdragic@wwfadria.org. +381 64 270 97 80.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *