PREPORUČAMO KNJIGU: “Zagonetno pismo”

Iz našeg svijeta lektire preporučila bih knjigu “Zagonetno pismo” koju je napisao Zlatko Krilić. Ukoliko je već niste imali za lektiru, voljela bih da je pročitate. Ako volite uzbuđenja, pustolovine, iznenađenja i obrate, ova knjiga je sigurno za vas. Zlatko Krilić, iako je odrastao čovjek, ima tu sposobnost uživljavanja u ulogu djeteta i to mu jako dobro ide. Zbog toga su mu knjige jako posebne.

Rođen je u Osijeku, a svoj dom našao je u Zagrebu gdje živi i piše, najviše za djecu. Osim romana piše i igrokaze, te radi kao televizijski i filmski scenarist. Za odrasle je napisao samo roman “Živi pijesak”, dok su mu puno poznatiji dječje priče kao “Početak plovidbe”, “Prvi sudar”, “Veliki zavodnik”, “Šaljive priče i priče bez šale” i romani “Čudnovata istina”, “Zagonetno pismo” i “Zabranjena vrata”.

Roman “Zagonetno pismo” prati doživljaje i vratolomije dječaka Kištre koji je u sukobu s lopovima. Mene je osobno roman oduševio. Napisan je tako da ga možemo pročitati “u dahu” od početka do kraja. Nema puno opisivanja, već je sve što vam se vrti pred očima uzbudljiva radnja puna napetosti i iščekivanja. Zanimljivost je ta što lopovi, odnosno pljačkaši, imaju odoru policajaca. Tako na prijevaru pljačkaju Kištrin stan iskoristivši njegovu naivnost i tu počinju razni zapleti i situacije. Na kraju se sve završi lijepo i pobjede istina i pravda. Roman nas uči tome da ne smijemo biti lakovjerni i da ne vjerujemo nepoznatim osobama ma koliko one izgledaju prijateljski. Osim toga ovo je priča o pravom prijateljstvu kao temelju zdravog odrastanja. Mnogi naši vršnjaci zadirkuju jedni druge i nema nekog pravog povjerenja. Da bi prijatelji bili pravi, onda moramo vjerovati jedni drugima. Kištrini prijatelji nisu mu vjerovali, smatrali su ga kukavicom. Jedinu podršku davala mu je djevojčica koja mu je bila jedini oslonac u teškim trenucima i ona mu je vjerovala.

Ostale detalje ne bih otkrivala, neka budu kao i pismo – zagonetni, ali vjerujem da će vam ova lektira biti velik prijatelj i da ćete se zabaviti čitajući je i tako izvući pouke o poštenju i prijateljstvu.

Ivana Udženija (novinarska sekcija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *