VRIJEME JE POKLADA- saznajmo nešto o tome

Poklade su svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, te kostimirani i maskirani plesovi. Postoje razni nazivi za poklade: maškare, karneval, mesopust, fašnik, krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek, mačkare i pesnik.

Postoje vjerovanja kako poklade tjeraju zimu i zle sile. Poklade seslave diljem svijeta, ali uglavnom u područjima gdje ima više katolika. U Hrvatskoj je najpoznatija maska zvončar. Zvončari su ogrnjeni okrenutom ovčjom kožom, s jednim ili tri zvona oko pasa. Najpoznatiji karneval je ,,Brazilski karneval“. Najveći karnevali su u gradovima: Rio de Janeiro, VenecijaSan Paulo i Salvador. Obilježje poklada su krafne. Najčešće se na kraju poklada spaljuje neka lutka ili skulptura najčešće napravljena od slame.

U našim krajevima najpoznatiji karneval je onaj kojeg organizira HKUD ”Seljačka sloga”Trebižatu i on ima svoju dugogodišnju tradiciju. Obično se završna manifestacija organizira u dva dana – nedjelju i utorak prije Čiste srijede. Nedjeljom povorka maškara s Markom Karnevalom ide iz Trebižata do Čapljine gdje na glavnom čapljinskom gdje se uz prigodan program i predstavljanje raznih skupina, održi i ”suđenje” Marku Karnevalu na kojem se sve ono što ne valja u društvu prišije njemu.

Dva dana poslije manifestacija seli u Dom kulture Trebižat gdje se nakon spaljivanja Marka Karnevala održi zabava pod maskama uz nastup nekih poznatih grupa i pjevača. Želite li saznati kako će to biti ove godine, svakako u utorak, 13.veljače posjetite Dom kulture u Trebižatu a možda budete i sretnici pa dobijete neku od nagrada jer se tamo ocjenjuju i najbolje maske.

Lana Limov (novinarska sekcija, 6. a)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *