Intervju s nadarenim učenicima: Ivana Udženija

Razgovarala: Nikolina Limov (novinarska sekcija)

U sklopu rubrike u kojem predstavljamo nadarene i talentirane učenike naše škole ovaj put razgovarali smo s učenicom 6. a razreda centralne škole Ivanom Udženijom koja je u dosadašnjem školovanju bila jako zapažena i vrlo uspješna u različitim aktivnostima, a najveći uspjeh joj je svakako pobjeda na županijskom natjecanju u krasnoslovu za učenike četvrtih razreda prije dvije godine. Zato smo odlučili postaviti joj par pitanja kako bi saznali nešto više o njoj.

Možeš li nam se predstaviti i reći nešto o sebi?

Ja sam Ivana Udženija i idem u šesti razred OŠ Lipanjske zore Višići. Odlična sam učenica i volim biti uključena u različite aktivnosti.

Sad ću postaviti malo teže pitanje. Koji ti je najdraži, a koji najteži predmet, pa tako i nastavnik/ica i zašto?

Najdraži predmet mi je, naravno – tjelesna i zdravstvena kultura, a najteži… engleski jezik. A što se tiče nastavnika svi su mi podjednako dragi, svatko ima neki svoj različit pristup, ali mi je ipak najdraža razrednica Marijana Milićević. A željela bih ovom prilikom istaći i moju dugogodišnju učiteljicu Maru Dadić koja mi je usadila mnoge pozitivne navike i motivirala za uspjeh.

Kako raspoređuješ svoje vrijeme? U kratkim crtama pokušaj nam opisati svoj dan!

Škola mi počinje rano, pa mi ostane dovoljno vremena u danu da rasporedim sve obaveze, kako one školske tako i one vanškolske, a uvijek nađem vremena za prijatelje i druženje što mi je isto jako važno u životu.

Odlična si učenica. Jesi li uključena u neke izvannastavne aktivnosti ?

Idem na sekcije novinarsku i školski zbor, te pohađam izbornu nastavu iz njemačkog jezika. Jako mi je važno napredovati u nekim stvarima koje volim jer se mnogo toga nauči kroz samu praksu. Volim jezike, pjevanje, izražavanje i pisanje tako da mi te aktivnosti odgovaraju.

Postoji li nešto što bi posebno istaknula vezano za te aktivnosti?

Tu je bilo mnogo dobrih stvari, a najviše mi je u sjećanju ostalo sudjelovanje u predstavi “Skup” koju su izvodili stariji učenici naše škole u čapljinskom kinu još dok sam bila drugi razred.

Kako uspijevaš sve to stići?

Kad mi je do nečega stalo, uvijek nađem vremena.

Članica si folklora. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Folklor je učenje tradicionalnih plesova i pjesama. To mi se jako sviđa jer volim pjesmu i ples. Mnogo toga naučim o svojim korijenima i kulturi, a najzanimljivije je to što se družimo i često putujemo.

Osvojila si prvo mjesto na školskom, ali i županijskom natjecanju iz krasnoslova i često si voditeljica na školskim priredbama. Imaš poseban glas. Jesi li to naslijedila od nekog iz obitelji ili?

Oduvijek mi je dobro išlo izražajno čitanje, pa je to uočila moja učiteljica, a poslije i nastavnici. Zato sam i sudjelovala na tim natjecanjima, a često su mi davali voditi programe za priredbe. Moji roditelji su kao djeca često recitirali, pa sam možda to naslijedila od njih, tko će znati?

Osim natjecanja u krasnoslovu jesi li išla na neko drugo natjecanje?

Jesam. Bila sam pobjednica školskog natjecanja iz matematike, a na županijskom natjecanju osvojila sam četvrto mjesto.

To je također velik uspjeh. Znači dobra si i matematičarka?

Matematiku volim jer mi je izazov rješavati razne nepoznanice kako bi sama došla do rezultata. Lijep je osjećaj kad se uspije riješiti neki težak zadatak.

I za kraj, reci nam što planiraš upisati nakon osnovne škole? Imaš li neku posebnu želju koju planiraš u budućnosti ostvariti.

Nemam planova za daljnje školovanje, jer sad baš i ne razmišljam o tome. Kad dođe vrijeme, razmislit ću jer mnogo stvari želim, a vidjet ću što će biti “ono pravo” što će mi odrediti životni put. Samo želim raditi ono što volim.

Ivana, želimo ti svu sreću u daljnjem školovanju. Hvala na izdvojenom vremenu. Do skorog viđenja!

Hvala na lijepim željama i što ste mene izabrali za intervju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *