Mostar: Obučavali se ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola

Okončan je niz OSCE-ovih obuka na temu Modela za stručno usavršavanje ravnatelja predškolskih ustanova, osnovnih  srednjih škola. Misija OSCE-a u BiH, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, organizirala je drugi i završni ciklus obuka na temu Modela za stručno usavršavanje ravnatelja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 20. do 24. studenog 2017. u Mostaru. U ovom ciklusu obuku je prošlo 80 ravnatelja predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a.

“Svrha modela je da poboljša kvalitetu obrazovanja i pomogne školama u promoviranju tolerancije i međusobnog razumijevanja”, istaknula je Slađana Ćurak, službenica za programska pitanja u obrazovanju pri misiji OSCE-a u BiH. “Obuka je dovela do postavljanja važnih pitanja o tome da li škole idu u pravom smjeru”, rekla je Seada Kuštrić, ravnateljica IV. Osnovne škole u Mostaru. “Svjesni smo da nam predstoje važna ocjenjivanja našeg rada na međunarodnom nivou i za to se trebamo pripremiti”.

Prema mišljenju Lidije Jerković, savjetnice u Zavodu za školstvo u Mostaru, HNŽ je napravio značajan iskorak 2014. godine kada je uvedeno planiranje razvoja škola, kao sastavni dio godišnjeg plana rada škola. “Trenutno smo u procesu uvođenja istog u Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju”, rekla je Jerković.

Ovaj Model predstavlja korak dalje u sustav poboljšanju kompetencija ravnatelja škola, kao što su znanja, vještine i odgovarajući stavovi. Model je usvojen u prosincu 2016. godine i predstavljen je svim ministrima obrazovanja u BiH, priopćeno je.

bljesak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *