FOTO: Predavanje o štetnosti droge u OŠ Lipanjske zore Višići

Droga je kemijska tvar koja utječe na ponašanje te šteti ljudskom organizmu uvelike. Mnogi roditelji ne znaju kolika je to opasnost za njihovu djecu. Želeći ih upoznati s novim infromacijama, 15. studenog u 16:00h održano je predavanje o drogi u našoj centralnoj školi Višići na koje su se trebali odazvati roditelji djece koja pohađaju više razrede osnovne škole. Predavanje su održale djelatnice Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, Milena Latinčić, socijalna radnica i Branka Bevanda, njezina kolegica. Odaziv roditelja bio je razočaravajući jer se odazvalo samo par djelatnika naše škole koji su ujedno i roditelji djece. Na početku predavanja Branka Bevanda je podijelila letke s određenim pitanjima kako bi utvrdila koliko roditelji znaju o ovisnosti prije njihove prezentacije. Gospođa Milena je kazala:

“Na početku kada osoba počinje uzimati drogu kreće skroz od male količine, manje od grama, a poslije sve više i više. Mnoga djeca padaju u depresiju. Depresija je jedna od psihičkih bolesti, a često kažu da je to bolest 21. stoljeća u cijelom svijetu. Osoba koja je konzument je psihički i fizički ovisnik. Kada dileri prodaju heroin, obično iz njega budu i druge tvari poput mišomora, …”

Istakla je da u Mostaru ima mnogo dilera i konzumanata, ali i u Čapljini. Zapanjujući je podatak da se neka djeca počinju drogirati od 13. godine i roditelji trebaju dobro obratiti pozornost jer bolje je spriječiti nego liječiti. No da bi se zaista bilo sigurno u to drogira li se netko ili ne, postoji Test za provjeru droge. On se može kupiti u ljekarni, a košta 18 KM. Postupak: uzeti plastičnu čašicu za urin, napuniti mokraćom 2 do 3 cm, test unijeti u urin, držati 5 min i onda slijedi istina. Rečenica koja je sve prisutne uznemirila je da je DROGA PRISUTNA U SVIM, BAŠ SVIM KAFIĆIMA! Stoga roditelji pazite na svoju djecu, njihovo ponašanje i njihovo društvo i nadajte se da nikada neće krenuti na put prema drogi ni bilo kojoj drugoj ovisnosti.

Osim u našoj centralnoj školi predavanje je održano i u PŠ Domanovići no ni tamo nije bilo značajnijeg odaziva roditelja. To nije nimalo ohrabrujuć podatak jer roditelji su ti koji bi trebali najviše voditi računa o svojoj djeci i onom što rade.

Nikolina Limov (novinarska sekcija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *