Pametni telefoni i mreže mogu uzeti našu djecu

Suvremene tehnologije stvorene su kako bi olakšale svakodnevni život, ali ne treba zaboraviti da su one ponajprije namijenjene odraslima. Kad djeca nekontrolirano upotrebljavaju tehnološke spravice, pojavljuju se mnogobrojni problemi.

POTEŠKOĆE U KOMUNIKACIJI

Komunikacija je proces uspostave i razvijanja kontakata među ljudima. Ogorčeno promatramo kako se djeci nameće da budu starija jer se odmah registriraju na društvene mreže. Internetska komunikacija prepuna je bliskosti i zamki.

Komunikacija uživo omogućuje vam primijetiti reakciju sugovornika, prepoznati intonaciju i tonove glasa, čitati izraze lica. Ako dijete bolje komunicira na internetu nego uživo, on lišava sebe mogućnosti da vježba sve te vrijedne vještine. Čitanje govora tijela i izraza lica zauvijek će mu ostati nedostupni, i to samo može prouzročiti mnoge situacije nesporazuma i sukoba s drugima.

Kako dijete ne bi izgubilo sposobnost interakcije uživo i razvoja u tom smislu, stvorite okružje udobno za obične svakodnevne razgovore s obitelji. Osim toga, možete predložiti djetetu da kući pozove prijatelje s kojima biste posjetili zoološki vrt ili otišli na izlet u prirodu, nekamo gdje je druženje mnogo zanimljivije nego na messengeru.

MOGUĆNOSTI I RAZVOJ

Suvremena djeca mnogo se bolje snalaze s tehnologijom od roditelja, aktivnije i učinkovitije se njome koriste i grabe sve mogućnosti koje im nudi suvremeni svijet.

Dosad su programeri kreirali mnogo edukativnih alata za djecu školske dobi koji pomažu u učenju i pripremi za ispite.

Opasnost je u tome što je samokontrola kvaliteta svojstvena odraslima i stoga je djetetu teško prestati igrati igricu ili surfati internetom. Upravo je to zadatak roditelja, učiti dijete samokontroli i upravo o roditeljima ovisi što će gadget značiti njihovu djetetu: sredstvo komunikacije, igračka, nagrada ili kazna, bijeg od stvarnosti. Pokažite kako je lijep i zanimljiv živi svijet – to je također vaš zadatak.

OPASNOSTI

Računalni svijet ne može samo informirati nego i obmanuti i iskoristiti, u njemu ima mnogo zamki i opasnosti – od krađe osobnih podataka, virtualnog zlostavljanja, sijanja svađe među ljudima do internetskih zagovornika suicida.

O tome obvezatno treba govoriti djeci, kao i o općim pravilima sigurnosti i u virtualnome i u stvarnom svijetu.

OGRANIČENJA I PRAVILA UMJESTO ZABRANA

Nije loše sastaviti obiteljski kodeks upotrebe pametnih telefona i računala. Tako se dijete neće osjećati izdvojeno i lišeno nekakvih prava. Osim toga, bilo bi lijepo organizirati prostor bez elektroničkih naprava, na primjer, spavaća soba ili kuhinja, gdje bi televizor, tableti, računalo i telefon bili zabranjeni.

Nije naodmet još jedanput podsjetiti da je osobni primjer 50 posto uspjeha, a ako se odlučite za pravila, pridržavajte ih se, ne sjedite za stolom s telefonom, za vrijeme razgovora s djetetom ne pišite poruke prijateljima, u vrijeme spavanja ne stavljajte tablet pod jastuk.

Napredak se, kao ni vrijeme, ne može zaustaviti. Moramo se učiti novim stvarima, koristiti se njima kako bismo bolje razumijeli svoje dijete, bili s njim na „istoj razini“, a ako ste bliski sa svojim djetetom, virtualni svijet sigurno neće stati između vas.

skolskiportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *