Sindikat će tražiti izjednačavanje plaća u osnovnom i srednjem obrazovanju

U osnovnim školama u kojima se nastava odvija po hrvatskom planu i programu nastava počinje u ponedjeljak (04. rujan), dok će učenici koji pohađaju škole u kojima se nastava izvodi po bosanskom planu i programu zbog vjerskog praznika Kurban-bajrama i neradnog dana u školske klupe sjesti u utorak (05. rujan), odlučeno je na jučerašnjem sastanku članova Sindikata srednjeg obrazovanja HNŽ-a i predstavnika Vlade HNŽ-a.

Slavko Lauš predsjednik sindikata učitelja HNŽ-a je kazao kako su sve predradnje napravljene i kako su članovi Sindikata itekako zadovoljni. “Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška je na zadovoljavajući način za sve djelatnike obavila zadatak. Nitko nije ostao bez ijednog sata, komisije za zbrinjavanje tehnolokog viška zbrinule su 104 djelatnika po oba plana i programa. Nitko u osnovnom obrazovanju u HNŽ-u neće ostati bez posla, sve ono što norma predviđa oni su i dobili”, rekao je Lauš, izrazivši nadu da će se do Dana učitelja koji se obilježava 05. listopada potpisati kolektivni ugovori, kojima bi se izjednačile plaće u osnovnom i srednjem obrazovanju. “U kolektivnom ugovoru ćemo sigurno tražiti da krenemo u izjednačavanje plaća osnovnog i srednjeg obrazovanja. Nadam se da ćemo tada kolege obradovati povišicom. Do kraja ove školske godine bi trebali biti poznati pedagoški standardi, kako se tehnološki višak i ostali problemi ne bi rješavali u zadnjem trenutku”, dodao je Lauš.

On je naveo kako je dogovor postignut s ministrom Hadžovićem te kako se nada da će se taj dogovor ispoštovati. “Ako to napravimo ove godine ljudi u osnovnom obrazovanju će biti itekako zadovoljni”, istaknuo je Lauš, kazavši i da predstoji donošenje Zakona o obrazovanju kojim bi se spriječile ovakve i slične situacije da se problemi rješavaju u posljednji tren. “Dogovor je da se Zakon o osnovnom obrazovanju donese do polugodišta, odnosno do Nove godine. Zakon je već gotov i treba da ide u Javnu raspravu”, zaključio je Lauš.

Dnevni list (31. kolovoz 2017.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *