Hrvatske kadrove u školama HNŽ-a žele proglasiti viškom

Organizacijske sheme za škole u HNŽ-u mogle bi od teme o kojoj se raspravlja trenutačno postati problem u budućnosti. Naime, kako su za Večernji list rekli sugovornici, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a na čelu s ministrom Rašidom Hadžovićem pokušava kroz njih tehnološkim viškom proglasiti kadrove iz reda hrvatskog naroda, dok ostanak kadrova u školama koje rade po nastavnom planu i programu na bošnjačkom jeziku nije upitan.

Kako je za Večernji list rekao ministar Hadžović, organizacijske sheme dostavljene su Vladi na razmatranje.

– Sve će biti završeno u skladu s akcijskim planom Ministarstva kako bi školska godina počela na vrijeme – stoji u dopisu koji je ministar Hadžović poslao Večernjem listu. Ipak, iz Vlade HNŽ-a doznaje se kako su organizacijske sheme koje je Hadžović predložio odbijene te kako će se o toj temi raspravljati u drugoj polovici kolovoza.

– Vlada je ranije rekla kako će učiniti sve da dio prosvjetnih djelatnika ne ostane na ulici zbog smanjenja broja učenika. Prema onome što ministar Hadžović radi, može se zaključiti kako je namjera da se eventualni tehnološki višak prebaci na škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. To sigurno nećemo dopustiti – rekli su za Večernji list hrvatski kadrovi u Vladi HNŽ-a. Prema podacima koje je dalo Ministarstvo koje vodi Hadžović, broj upisanih učenika na području HNŽ-a je 1901, od čega po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku 1068, a po nastavnom planu i programu na bošnjačkom jeziku 833 učenika.

– Podatke o upisu u srednje škole trenutačno nemamo na raspolaganju jer nije završen treći upisni rok – navodi se u dopisu.

Iz devetogodišnjeg obrazovnog sustava prošle godine izašla su ukupno 1134 učenika, kao 698 učenika koji su bili u osmogodišnjem sustavu obrazovanja. Problem je stvoren u srednjim školama zbog neusklađenosti osnovnog i srednjeg obrazovanja, odnosno potpunog prijelaza s osmogodišnjeg na devetogodišnje obrazovanje. Vlada HNŽ-a je prošle godine također imala velikih problema s tehnološkim viškom u školama na području županije, ali je u dogovoru sa sindikatima i ravnateljima škola problem riješen. Sada se opet problem pojavljuje, ali sada se pokušava sve prelomiti preko leđa hrvatskih kadrova.

– Prosvjeta zauzima jednu trećinu županijskog proračuna, imamo veliki broj prosvjetnih djelatnika iako se već godinama broj učenika smanjuje. Problem se sigurno neće prelomiti preko leđa samo jednoga naroda, odnosno preko kadrova koji dolaze iz jednog naroda. Nadamo se kako ćemo nakon povratka s godišnjih odmora kompromisno to pitanje riješiti. U protivnom, mogli bismo imati problem zbog kojeg bi čak i početak školske godine mogao biti odgođen ako ne postignemo dogovor – zaključili su naši sugovornici. Inače, ovo je jedan od rijetkih sporova u mandatu Vlade koju vodi Nevenko Herceg. Sva dosadašnja pitanja su rješavana relativno mirno i nije bilo kriza vlasti.

Ostaje za vidjeti hoće li i ovaj problem biti riješen na način kako je prije bilo ili će dovesti do problema u funkcioniranju vlasti u županiji.

Marko Karačić/Večernji list (01. kolovoz 2017.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *