Časopis ”Dječji san” – Neobjavljeni članci – Rubrika ”Obilježili smo”

OBILJEŽILI SMO

 

 

DAN PLANETE ZEMLJE KROZ AKTIVNOSTI NAŠE ŠKOLE

 

Piše: Igor Beno

Dan planete Zemlje je 22. ožujka. Obilježava se od 1992. u skoro svim državama svijeta nakon što je održana UN-ova konferencija o okolišu u Rio de Janeiru gdje je odlučeno da se jedan dan u godiniposveti isključivo našoj planeti. Taj datum ima za cilj probuditi i alarmirati ljudsku svijest za okoliš jer čovjek je svojim otpadom u posljednjih 100 godina više zagadio planet nego sve dotadašnje kulture i civilizacije zajedno.

U povodu Dana planeta zemlje organiziraju se brojne ekološke akcije, a taj dan se već tradicionalno obilježava u našoj školi. Izdvojili smo uređenje školskog dvorišta u PŠ Dračevo, sadnju i njegovanje graha kao ekološke biljke učenika 5. razreda centralne škole te pravljenje papirnih vjetrenjača i izradu eko-plakata učenika 2.razreda centralne škole.

 

EKOLOGIJA, LIKOVNOST I ČISTO DVORIŠTE

Učenici PŠ Dračevo zajedno sa svojim učiteljicama Katarinom Juko i Oliverom Šimović obilježili su dan našeg planeta tako što su izrađivali likovne radove ekološke tematike (crteži, kamene kućice, lutke) i čistili i uređivali školsko dvorište te sadili cvijeće. Na kraju su snimili jednu zajedničku fotografiju za sjećanje.

GRAH – EKOLOŠKA BILJKA

Ekologija inzistira na tzv.ekolološkom uzgoju biljaka. On se temelji na korištenju isključivo ekoloških preparata bez umjetnih gnojiva i dodataka. Mnoga domaćinstva i firme danas uzgajaju te kulture u želji da budu konkurentni na tržištu a i da se živi i hrani zdravije. Jedna od tih biljki je i ekološki grah. Učenici 5. razreda centralne škole pod vodstvom učiteljice Mare Dadić u povodu Dana planete Zemlje pokušali su uzgojiti svoj vlastiti ekološki grah. Svatko od njih dobio je male čaše koje su služile za sijanje, da bi nakon određenog vremena od toga nastale presadnice koje su potom prebacili u saksije veće površine, a potrudili su se i naslikati crtež koji opisuje sve bitne dijeloe graha. Tako su se kroz učenje, druženje, kreativan i koristan rad naši mali učenici upoznali s ekološkim uzgojem koji će vjerujemo jednoga dana biti jedini pravi uzgoj biljaka na našoj planeti.

VJETRENJAČE KAO RJEŠENJE ZA ENERGETSKA UČINKOVITOST

Zbog sve većeg iskorištavanja onih resursa koji se ne mogu obnoviti, dugi niz godina javljaju se ideje i rješenja za korištenje obnovljivih izvora energije. Na taj bi se način smanjilo zagađenje, uštedilo bi se, a količina dobivene energije bila bi dovoljna. U svijetu postoji namjera da se smanji broj termoelektrana i hidroelektrana a poveća broj elektrana koji koriste energiju sunca i vjetra. Krajevi u kojima kroz cijelu godinu ima mnogo sunca i vjetra najpogodniji su za stvaranje vjetroelektrana. Prvotni oblik vjetroelektrane bile su svima nam dobro znanje vjetrenjače koje su danas postale kulturno blago nekih zemalja. O vjetrenjačama, njihovom značenju i namjeni nešto su naučili i učenici 2. razreda centralne škole koje uči učiteljica Ksenija Brajković, koji su osim dobivenog znanja bili kreativni i u izradi malih papirnih maketa vjetrenjača.

                                                                                                       

 

 

MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTA

Piše: Marijana Milićević

Međunarodni dan života prema odluci Hrvatske biskupske konferencije obilježava se svake prve nedjelje u veljači. Kad god čujem nekoga kako uzdiše “Život je težak”, uvijek sam u iskušenju da upitam “U usporedbi s čim”, kaže Sydney J. Harris.

Život – koliko poštujemo taj dar neprojenjive vrijednosti? Koliko brinemo o životu? Koliko puta smo nepromišljeni riskirajući život? Niz pitanja na koja često nemamo odgovor. Zašto nemamo? Iz jednostavnog razloga što nekada smatramo ako smo zabrljali drugi put ćemo popraviti i idemo dalje. Ali nažalost, život uzvraća udarac kada najmanje očekujemo. Naplati sve nepromišljene poteze iako mislimo kako su davno zaboravljeni. Da, mi ih i zaboravimo, ali život je taj koji pamti i uzvraća. Ne uzvraća udarce da nas kazni, već kao opomenu da smo imali priliku iskusiti čari života i dostojno ih proživjeti i ostaviti pečat vrijedan divljenja i spomena. Iako smo samo prolaznici kroz svijet potrebno je ostaviti vidljiv trag, a ne trag na kojeg pada prašina i brzo se zatire. Svaki novi život ima priliku obogatiti svijet i učiniti ga ljepšim i zanimljivijim. Međunarodni dan života je samo spomen kako bi trebali razmisliti o odgovornosti prema vlastitom životu i prema životu drugih te kako što bolje i kvalitetnije živjeti. Kad osjetimo da smo umorni od života i ništa nam ne ide od ruke prisjetimo se najljepše himne o životu koju je izrekla nesebična misionarka Majka Tereza da nam uputi smjernice što je život i kako ga živjeti.

HIMNA ŽIVOTU od Majke Tereze

Život je dar Božji.

Život je prilika, iskoristi je.

Život je ljepota, divi se.

Život je blaženstvo, okusi ga.

Život je san, ostvari ga.

Život je izazov, prihvati ga.

Život je dužnost, obavi je.

Život je igra, igraj je.

Život je dragocjen, njeguj ga.

Život je bogatstvo, čuvaj ga.

Život je ljubav, uživaj je.

Život je tajna, otkrij je.

Život je obećanje, ispuni ga.

Život je tuga, nadvladaj je.

Život je pjesma, pjevaj je.

Život je borba, prihvati je.

Život je tragedija, suprotstavi se.

Život je pustolovina, usudi se.

Život je sreća, zasluži je.

Život je život, brani ga.

 

 

 

DAN ZAGRLJAJA

Piše: Marijana Milićević

“Ne shvatiš koliko ti netko nedostaje

dok ga ne zagrliš.

Tada je sve jasno, sve znaš, sve osjećaš.”

ZAGRLJAJ

Na bezbroj načina možemo pokazati naklonost prema nekome. Riječi često zvuče prazno i besmisleno jer nikada ne mogu prenijeti osjećaj kao što može dodir. Samo dodir ruke u nevolji i tuzi može nam dati osjećaj sigurnost i spoznaje da je netko uz nas, kao i u sretnim trenucima kad zagrljajem pokazujemo privrženost ili dijelimo sreću s drugima. Sa stajališta znanstvenika zagrljaj ima i ljekovita svojstva. Jedan iskreni prijateljski zagrljaj može imati više učinka od bilo kojeg lijeka. Naime, dokazano je da se zagrljajem oslobađa hormon “povezanosti”-oksitocin koji učinkovito smanjuje stres, depresiju, krvni tlak kao i smanjenje rizika od srčanih bolesti te povećava imunološki sustav i ublažuje bol. Zagrljajem se smanjuje osjećaj usamljenost, tuge, odbačenosti, pruža utjeha. Često nam pozornost privuku veseljaci koji se uvijek smiju mada se ponekad možemo zapiti: ” Što je smiješno?” Pri razgovoru vole dodirivati, zagrliti i na taj način iskazati što misle i osjećaju. U pravilu su puni pozitivne energije i zdraviji od onih koji su uvijek neraspoloženi i depresivni. Generalno su sretniji i pokušavaju taj osjećaj sreće prenijeti i na druge. Ako se nekada nađete u situaciji da vas netko spontano zagrli nemojte se opirati i analizirati taj čin, prihvatite s oduševljenjem one kojima je i zagrljaj dio svakodnevne komunikacije jer često puno više kaže od bilo koje riječi. Bezbroj je razloga da vam zagrljaj bude dio svakodnevnice  i da uživate u njemu. Zagrljaj uvijek objasni koliko smo nekome važni i kolko mu je stalo do nas. Način na koji grlite često odaje koju poruke želite uputiti nekome, a na taj način i drugi nama upućuju neke skrivene poruke. Jednim zagrljajem nećete nikoga oštetiti, već naprotiv usrećiti i sebe i druge. Ako smo sretni širimo pozitivnu energiju oko sebe i zdraviji smo. Dakle, jedan zagrljaj za zdravlje i potpuno ispunjenje u kojem možete stvoriti ravnotežu tijela i uma.

ŠTO ZNANOST KAŽE O ZAGRLJAJU I NEKOLIKO PREPORUKA

Topao zagrljaj budi povjerenje i osjećanje sigurnosti. Ovo pomaže u ostvarivanju iskrene i otvorene komunikacije

Jedan zagrljaj dovoljan je da se poveća nivo lučenja hormona oksitocina, koji iscjeljuje osjećaj usamljenosti, izoliranosti  i ljutnje.

Čvrst i dug zagrljaj podiže nivo serotonina u organizmu, podstičući sreću i lijepo raspoloženje.

Zagrljaji jačaju imunitet. Nježni pritisak na grudnu kost i emocionalna ispunjenost stimuliraju proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, glavnih boraca brotiv svakog vida bolesti.

Grljenje podiže samopouzdanje. Ovaj vid nježnosti, posebno važan u ranom djetinjstvu, čini da se osjećamo željeno, voljeno i da smo nekome posebni. Kako bi smo i u odraslom dobu sačuvali samopoštovanje, neophodno je da redovnom dozom zagrljaja aktiviramo ovaj okidač u nervnom sistemu. Ponekad je potrebno da nas netko zagrljajem podsjeti koliko volimo sami sebe.

Grljenjem se opuštaju mišići i oslobađa sva tenzija nakupljena u tijelu. Takođe, zagrljaji ublažavaju bol, jer podstiču bolju prokrvljenost mekih tkiva.

Grljenje nas smiruje. Preko kože prenose se električni impulsi koji utiču na to da se naš nervni sistem vrati u stanje savršene izbalansiranosti.

Zagrljaji nas uče kako da primamo i kako da dajemo. Podjednako je vrijedno primati nečiju toplinu, kao i kad je mi pružamo nekom. Zagrljaj nas podsjeća na to da je ljubav dvosmjerna ulica.

Zagrljaj može  zamijeniti smijeh ili meditaciju. Uči nas da budemo u “ovdje i sada” i ohrabruju nas da se prepustimo životnoj energiji. Pomaži nam da ostvarimo vezu između osjećaja i srca, a nakon samo jednog, počinjemo prirodnije disati.

UČENIČKI RADOVI NA TEMU ZAGRLJAJA

ZAGRLJALJ

 

Na svijetu ima zagrljaja koliko i ljudi,

ali ne vrijedi svaki zagrljaj koliko i čovjek.

Uvijek ima onih posebnijih zagrljaja

u kojima se osjećate potpuno.

To je najčešće prijateljski zagrljaj jer ako

itko ostaje u životu to je onda prijatelj.

Prijateljski zagrljaj će zacijeliti svaku ranu,

nadoknaditi sto godina tuge u samo par sekundi.

Kad samo vidiš najbolje prijatelja osjećaj je neopisiv,

a kako je tek kad ga možeš zagrliti.

Neki nemaju taj luksuz koji stvarno želim da iskuse.

A neki su možda sami krivi što nemaju takvo iskustvo.

Mi znamo da je to predivno i da bi svatko

želio takvu osobu koja će biti uz tebe dok se smiješ,

ali će biti s tobom i kad plačeš.

To se zove bogatstvo svijeta.

Ni nafta, ni zlato, ni sav novac nebi mogli

zamijeniti ljepotu jednog iskrenog zagrljaja.

Jer ako ti je u srcu hladno

uzalud vani sunce sija.

Franciska Markota VIII. b i Nikolina Udženija VIII. b, CŠ Višići

 

ZAGRLJAJ

Kad dobijem zarljaj jak

to zna baš svak.

Zagrljaj voljene osobe je drag

toga se boji i vrag.

Kad me neko zagrli

srce jače kuca,

a ja tad od sreće sva pucam.

Posebno je sladak zagrljaj djece

pa čak iako nekad dobiju kece.

I za kraj,

najbitnije je da mi je

zagrljaj drag.

Leonarda Jović,  Tomislav Blažević, Šimun Škegro  i Daniel Udženija, VIII. a, CŠ Višići

 

ZAGRLJAJ

Zagrljaj je kao lijek,

ima dugotrajan vijek.

Tada srca dva se spoje,

i jednom riječi ljubav kroje.

Prijatelj ti može zagrljaj dati

i nikada te neće izdati.

Zagrljaj može biti mekan i blag,

i na svačijem srcu ostaviti trag.

Zagrljaj naše srce grije,

u njemu se ljubav krije.

Zagrljaj lažan može biti,

i srce naše slomiti.

Zagrljaj iskren treba svima,

baš kao i ova rima.

Valentina Kuridža, Ivan RodinPetar Kuridža VIII. a, CŠ Višići

 

 

 

MAŠKARE U NAŠOJ ŠKOLI

Piše: Igor Beno

POKLADNO OZRAČJE

Što se tiče maskenbala u našoj školi također je bilo mnogo zanimljvih aktivnosti. Izdvojili smo proslavu maškara učenika 4.razreda centralne škole, kao i maštovit i raznolik likovni sadržaj.

VESELI ČETVRTAŠI PRIREDILI MASKENBAL

U povodu nadolazećih maškara učenici 4.razreda naše centralne škole zajedno sa svojom učiteljicom Ružicom Vrankić zaista su se lijepo zabavili u školi. Svi su došli u kostimima koje su specijalno pripremali za ovu prigodu ali i za sam dan karnevalske svečanosti. Pjevali su prigodne pjesme i plesali a na kraju su se počastili ukusnim krafnama i poželjeli da ima više ovakvih dana u školi. Svakako to bi bilo lijepo, no nije svaki dan za pjesmu jer u školi se mora i učiti, ali se može raznolikim sadržajem nastava učiniti zanimljivom kao što je to u ovom slučaju jer ne smiju se zanemariti zabavni i kulturni sadržaji jer upravo se kroz njih može mnogo toga usvojiti, spoznati i naučiti.

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA NA TEMU MASKENBALA

U centralnoj školi u Višićima upriličena je izložba likovnih radova s tematikom maskenbala, odnosno maski pravljenih u različitim tehnikama, a sve je to uspiješno koordinirao nastavnik likovnog Ernesto Markota. Šesti razredi su slikali maske, sedmi su izrađivali maskirane kartonske lutke dok su osmaši posebno bili maštoviti u izradi maskiranih lutki na konstrukcijama od stiropora. Prethodnih nekoliko školskih sati likovne kulture bilo je namijenjeno  samoj izradi dok su najuspjeliji radovi odabrani za školske panoe u holu škole gdje će narednih dana unositi pokladni duh i raspoloženje. Što se same izrade tiče, bilo je dosta interesantnih detalja i riješenja, neki od njih su prava mala umjetnička djela što svjedoči o tome da u našoj školi ima učenika koji s pravom mogu gajiti nade da će u budućnosti biti uspiješni umjetnici.

LIKOVNI RADOVI CENTRALNE ŠKOLE U TEHNICI MONOTIPIJA

Bogatstvo izričaja likovne kulture odlikuje se raznolikim tehnikama. Mnogi misle da se likovnost svodi samo na slikarske ili crtačke tehnike (a i u tom području poznaju samo uski krug tehnika) zato što su ti načini likovnog izražaja najučestaliji. No tih tehnika je mnoštvo a podijeljene su u 4 velika razreda: crtačke, slikarske, grafičke i kiparske. Svaka od ovih ima mnoštvo različitih izraza, odnosno tehnika. Malo se zna o o samoj grafici i o grafičkim tehnikama. One su: drvorez, bakrorez, bakropis, litografija, akvatinta, mezzotinta, suha igla, kartonski tisak, monotipija, sitotisak, kompjuterska grafika i sl.

Učenici 8. c razreda Centralne škole Višići uz sugestije i pomoć nastavnika likovnog Ernesta Markote u povodu maškara okušali su se u jednoj od ovih grafičkih tehnika a to je monotipija. Monotipija je tehnika otiska na podlogu koja ima za cilj poboljšati vizualizaciju jer onaj koji slika mora imati ideju kako nešto izgleda i u originalu i u negativu, jer ono što je na lijevoj strani kad se otisne, mora doći na desnu. Uz to važno je kvalitetno i gusto nanijeti boju kako bi se ona što bolje oslikala.

Monotipiju je u likovni svijet uveo talijanski slikar i bakropisac Giovanni Benedetto Castiglione (1609.-1664.), a u toj tehnici izradio je preko 20 djela. Kasnije su se njome služili umjetnici poput Pissara, Paula Gauguina i Paula Kleea, a u 20. stoljeću postala je općehrivaćena grafička tehnika. Ono po čemu je monotipija posebna u grafici jest to da se za razliku od ostalih grafičkih tehnika ona ne može višestruko otiskati, nego je taj otisak unikatan i imamo jedinstveno likovno djelo.

Osim što su se educirali o ovoj interesantnoj tehnici učenici su imali priliku i praktično se okušati u njoj. Tematika rada bila je vezana za maškare a na kraju smo dobili par zanimljivih radova koji imaju svoju prepoznatljivost, estetiku i izrazit likovni moment. Učenici su uz svaki rad dopisali i imena svojih likova. Izdvojili smo najuspjelije uratke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *