Likovni radovi centralne škole u tehnici monotipija

Bogatstvo izričaja likovne kulture odlikuje se raznolikim tehnikama. Mnogi misle da se likovnost svodi samo na slikarske ili crtačke tehnike (a i u tom području poznaju samo uski krug tehnika) zato što su ti načini likovnog izražaja najučestaliji. No tih tehnika je mnoštvo, a podijeljene su u 4 velika razreda: crtačke, slikarske, grafičke i kiparske. Svaka od ovih ima mnoštvo različitih izraza, odnosno tehnika. Malo se zna o o samoj grafici i o grafičkim tehnikama. One su: drvorez, bakrorez, bakropis, litografija, akvatinta, mezzotinta, suha igla, kartonski tisak, monotipija, sitotisak, kompjuterska grafika i sl.Učenici 8. c razreda Centralne škole Višići uz sugestije i pomoć nastavnika likovnog Ernesta Markote okušali su se u jednoj od ovih grafičkih tehnika, a to je monotipija. Monotipija je tehnika otiska na podlogu koja ima za cilj poboljšati vizualizaciju jer onaj koji slika mora imati ideju kako nešto izgleda i u originalu i u negativu, jer ono što je na lijevoj strani kad se otisne, mora doći na desnu. Uz to važno je kvalitetno i gusto nanijeti boju kako bi se ona što bolje oslikala.

Monotipiju je u likovni svijet uveo talijanski slikar i bakropisac Giovanni Benedetto Castiglione (1609.-1664.), a u toj tehnici izradio je preko 20 djela. Kasnije su se njome služili umjetnici poput Pissara, Paula Gauguina i Paula Kleea, a u 20. stoljeću postala je općeprihvaćena grafička tehnika. Ono po čemu je monotipija posebna u grafici jest to da se za razliku od ostalih grafičkih tehnika ona ne može višestruko otiskati, nego je taj otisak unikatan i imamo jedinstveno likovno djelo.

Osim što su se educirali o ovoj interesantnoj tehnici učenici su imali priliku i praktično se okušati u njoj. Tematika rada bila je vezana za maškare a na kraju smo dobili par zanimljivih radova koji imaju svoju prepoznatljivost, estetiku i izrazit likovni moment. Učenici su uz svaki rad dopisali i imena svojih likova a u galeriji pogledajte 4 najuspjelija uratka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *