´Kada bi obrazovanje prestalo biti otmjena riječ za dadiljanje, više bismo cijenili učitelje´

Dok obrazovanje ne prestane biti ništa više od otmjene riječi za ‘dadiljanje’, nije vjerojatno da će društvo cijeniti učitelje, kaže glumac i TV voditelj Tony Robinson. Dalje glumac iz serije “Crna Guja” objašnjava svoj ingeniozan plan za obrazovanje.

„Sjećam se da je 1960-ih bio jedan radikalni biskup po imenu John Robinson, koji je rekao da, želite li pojačati potražnju za vjerom, zabranite riječ Bog na 50 godina“, rekao je sir Tony.

„Mislim da bi pomoglo kada bismo koristili drugačiji rječnik za obrazovanje od onog koji sad imamo. Zaista bismo trebali razmišljati izvan okvira ispita. Kada bi obrazovanje bilo puno više integrirano u samo društvo – i kada bi prestalo bi biti otmjena riječ za čuvanje djece, više bismo cijenili učitelje.“

Tony Robinson: Obrazovanje je „sastavni dio života“

Sir Tony je najpoznatiji po ulozi Baldricka, nespretnog kreatora domišljatih planova u BBC-jevoj seriji Crna Guja. On će na Bettu, godišnjem sajmu edukacijske tehnologije, koji se idući tjedan održava u Londonu, govoriti o vlastitom obrazovanju te o ljubavi prema povijesti i otkrićima.

U intervjuu za TES izrazio je uvjerenje da se učitelji neće cijeniti ako ne počnemo gledati na obrazovanje kao sastavni dio života – nešto što ga ispunjava – radije nego nešto što se čini djeci u dobi od 4 do 18 godina.

„Obrazovanje je nešto što ti ljudi, učitelji, čine našoj djeci“, kaže. „Ako to čine dobro, onda rade kako treba. Ako to čine loše, onda i njih i djecu koju uče stavljamo pod mikroskop.“

skolskiportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *