Učenici istražuju: Uluru – stijena koja mijenja boju

Australija, najjužnija zemlja našeg planeta, zemlja emua, tobolčara, Aboridžina, zemlja jedinstvene kulture, po mnogo čemu je posebna. Australija nam donosi mnoge prirodne ljepote, a jedna od njih je i Uluru.Uluru – Kata Tjuta se nalazi u samom srcu zemlje i jedan je od dva najpoznatija i najveća Nacionalna parka Australije. Jedinstvena je turistička atrakcija koja privlači pažnju milijuna ljudi širom svijeta. Naziva se još i Ayers Rock. 

Ovaj nacionalni park je ponos za sve Australce. Nalazi se u vlasništvu domorodačkog naroda Anangu. To su starosjedioci koji žive tu više od 30 000 godina. Uluru („mjesto koje baca sjenu“) je u stvari brdo stvoreno pod utjecajem tektonskih pokreta prije 500 milijuna godina. Pijesak nošen vjetrom oblikovao je zaobljen, slonovsku masu. Opseg stijene je nevjerojatnih 10 kilometara. Zanimljivo je to što je njegov vidljivi dio tek vrh (visok 348 m), a ostatak se nalazi ukopan u pijesak. Smatra se da ide nekoliko kilometara u dno, ali nitko ne zna točno koliko. 

Tu je i planina Kata Tjuta („mnogo glava“), znana i pod imenom Olga.

Uluru nije bio poznat Europljanima sve do sedamdesetih godina 19. stoljeća. Tada su ga otkrila dva istraživača i dala mu ime Ayers Rock (po Henryu Ayersu, tadašnjem premijeru države Južna Australija). Pod tim imenom je poznatiji u svijetu. 

MIJENJANJE BOJA

Kako se sunce kreće tako Uluru žari u različitim nijansama. U zoru sjaji narančastim sjajem, a u rano jutro prelazi u nešto tamnije nijanse. U podne pak dobiva boju jantara, ali najljepši je u suton. Tada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom ugljiku.

TURIZAM

Kao što sam ranije napisala, Uluru je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Australije. To mjesto danas posjeti oko milijun turista godišnje. Najveća avantura za turiste je penjanje do vrha stijena, što traje oko 2 sata. Međutim, može biti vrlo opasno, a Aboridžini ne savjetuju penjanje. Za šetnju oko Ayers Rocka potrebna su 4 sata, a može se otići i u Aboridžinsko naselje nedaleko odatle. Tu domaćini gostima pričaju o običajima i poslužuju ih jelima. Nacionalni park je specifičan i po svojoj flori i fauni, pa ako ikada odete, nemojte se začuditi neobičnim životinjama i biljkama.

SVETO MJESTO

Za lokalno stanovništvo Uluru nije samo važno zbog prirodnih ljepota nego je i njihovo sveto i mistično mjesto, zona gdje se nalazi dom mnogih božanstava. Vjeruju da je to mjesto kojeg su duhovi prvo stvorili, i tu se susreću putovi njihovih predaka.

Lea Brajković, 8. a (CŠ Višići)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *