Radnici mostarske “Gradnje” najavljuju: Domanovići u Novu godinu s “novom” školom

Obnova područne osnovne škole u Domanovićima, u čapljinskoj općini, kojoj gravitiraju učenici iz naselja prostrane Dubravske visoravni, ušla je u završnu fazu. Govoreći o radovima koji se privode kraju Esmir Gosto poslovođa radilišta Građevinskog poduzeća “Gradnja” iz Mostara, kaže:

“Posao ide dosta dobro, što je najvažnije vrijeme nas je služilo iako je zimsko razdoblje. Zna jutri biti malo hladnije, pa zbog prirode posla ne možemo krenuti prije deset sati, ali važno je da nije bilo padalina”, konstatira Gosto, a zatim na upit – kako su uspjeli uskladiti nastavu i radove, dodaje:

“Dogovor, sve je dogovor, s direktorom, ravnateljem, nastavnim osobljem. Srećom imaju tri ulaza jedan glavni i dva pomoćna. Djecu smo usmjerili na te sporedne ulaze, a za svaki slučaj prostor gdje su radovi dodatno ogradili zbog sigurnosti.

U ovoj fazi rade se krov, fasadni otvori i fasada, dakle vanjski radovi. Stiropol fasada je debljine desetak centimetara, pa će biti i dobar toplinski izolator. U sklopu radova obnavljamo i školsku dvoranu. Kako čujem od ovdašnjih ljudi, od kada je napravljena prije pedeset, šezdeset godina, na školi ništa značajnije nije rađeno. Mi ćemo se pobrinuti da izgleda kao nova”, ističe poslovođa Gosto, dodajući da bi u narednoj fazi trebalo preurediti i unutrašnjost škole, koja je također derutna.

Što se tiče završetka radova rok je do kraja godine, a poslovođa i radnici ističu da će učiniti sve da tako i bude.

“Škola će zaista biti kao nova, pa je i naša želja da u naredna dva tri dana završimo sve, a onda iza Nove godine samo pospremimo radilište. Uglavnom, osnovci sela s plodnih Dubrava u drugi dio školske godine krenut će u zdanje koje će biti neprepoznatljivo u odnosu na ono kakvo su znali. Inače, obnova škole u Domanovićima, duže vremena bila je na dnevnom redu, međutim za tako opsežne radove nije lako bilo osigurati sredstva.

Ukupna vrijednost projekta obnove je 290.500 maraka. Vlada H-N županije osigurala je 200.000, a UNDP dodatnih 90.500 maraka. Sporazum o zajedničkom financiranju obnove škole u Domanovićima, između Vlade H-N županije i regionalnog ureda UNDP-a, potpisan je koncem kolovoza.

radio-capljina.com/Dušan Musa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *