Rašid Hadžović: “Želimo osigurati što kvalitetnije obrazovanje”

Dokument o stručnom usavršavanju je rezultat trogodišnjeg rada Ministarstva obrazovanja HNŽ-a, pedagoških zavoda, osnovnih i srednjih škola, općina i Udruženja direktora škola s područja HNŽ-a.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije organiziralo je u hotelu Mepas u Mostaru prezentaciju dokumenta: „Standardi i model za stručno usavršavanje ravnatelja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te učeničkih domova u HNŽ“.

Kvalitetnije obrazovanje

Prezentaciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstava obrazovanja i znanosti, pedagoških zavoda, te osnovnih i srednjih škola, općina i Udruženja ravnatelja škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Prema riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašida Hadžovića, smisao ovog dokumenta je doprinijeti planskom usavršavanju vještina, stavova i znanja ravnatelja škola, s ciljem osiguranja što kvalitetnijeg obrazovanja.

“Ravnatelji koji budu imenovani na rukovoditeljska mjesta obrazovne institucije jednostavno nemaju dovoljno kvalifikacija da bi mogli upravljati te na ovaj način pokušavamo definirati standarde na osnovu kojih će se oni kvalitetnije obrazovati u širem spektru različitih stvari, kao što su organizacija rada, poznavanje zakona i zakonskih propisa, i slično”, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji ministar Hadžović.

Fermin Cordoba, ravnatelj i rektor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH, rekao je da je dokument o stručnom usavršavanju rezultat trogodišnjeg rada Ministarstva obrazovanja HNŽ-a, pedagoških zavoda, osnovnih i srednjih škola, općina i Udruženja ravnatelja škola s područja HNŽ-a.

Obveze ravnatelja

Edin Idrizović, ravnatelj Osnovne škole Jablanica i predsjednik Aktive ravnatelja osnovnih škola koje nastavu izvode na bosanskom jeziku rekao je kako se do sada zaobilazio program obuke direktora.

“Međutim, ravnatelji škola imaju i druge obveze i odgovornosti te potrebe za druga saznanja i vještine. Istraživanja u svijetu pokazala su da utjecaj rukovodstva škola na akademska postignuća učenika dolazi odmah nakon samog poučavanja učenika”, zaključio je Idrizović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *